Витамин В3 – ниацинамид

Познат още като Витамин РР или В3, Ниацинамидът е витамин от група В, който участва в редица метаболитни процеси в клетката, свързани с образуването на аминокиселини и нуклеинови киселини. Добива се по синтетичен път и има широкоспектърно действие, което го прави изключително популярен в козметичната индустрия.

Ниацинамидът присъства във почти всякакъв вид козметични продукти – измивни гелове и пяни, серуми, кремове и маски и се “разбира“ чудесно с редица други активни съставки – хиалуронова киселина, пептиди, различни видове антиоксиданти и киселини.

Основни свойства:

  • Като хидратант – участва в изграждането на серамиди, които съставят хидролипидния слой на кожата. Намалява загубата на вода в епидермиса и засилва действието на други хидратиращи и овлажняващи агенти.
  • Като успокояваща съставка – Ниацинамидът има хипоалергенен характер, което го прави изключително толерантен дори и към чувствителните и раздразнени кожи. Използва се дори при атопични кожи.
  • Противостареещ ефект – Стимулира синтеза на колаген, спира загубата на еластин и обновява повъхрностния кожен слой, което го прави изключително ефекетивен в грижата за по-зряла кожа. Подобрява еластичността на кожата.
  • Срещу акне – Широко разпространен е и като средство за лечение на акне. Той успява ефективно да регулира отделянето на себум и свива порите, с което действа срещу тяхното запушване и възпаляване. Бори се с хиперпигментацията, като потиска производството на меланин в клетките. Предотвратява появата на пигментни петна и изсветлява вече съществуващи белези.
  • Защита на кожата – възстановява загубата на блясък, предпазва кожата от вредните влияния на свободните радикали, които са основна причина за преждевременното й стареене, забавя появата на фини линии, бръчки.
image/svg+xml

Абонирай се за нашия бюлетин