Суха кожа

Кожата ви се лющи, има сухи петна, на места е удебелена или пък зачервена. Порите са почти невидими.

beautiful woman Сухата кожа има недостиг на липиди или с други думи- липсва й себум, което затруднява овлажняването й. Затова и този тип кожа има нужда да бъде подхранена, преди да бъде хидратирана. Сухата кожа е груба на допир, бели се, опъва се и създава неприятно усещане. Важно е да разграничим генетично сухата кожа от физиологично сухата кожа, чието състояние може да се причини от климат или от хранителни навици. Има и патологични случаи на суха кожа като атопичендерматит, псориазис и екзема, които изискват лекарска намеса.

Как да си помогнем?

Грижата за сухата кожа започва още с почистването, като за него се препоръчва тоалетно мляко пред почистваща вода. Създайте си богат подхранващ крем, съдържащ много натурални масла, витамини, урея и хиалуроновакиселина. Този крем ще овлажни, подхрани и спомогне за съхранението на водата в кожата. Препоръчителни са натуралните масла от Авокадо,Боабаб, Шеа, Арган и Макадамия, които имат силно антиоксидантно и регенериращо действие, като същевременно тонизират и хидратират кожата в дълбочина.

При сухата кожа основни задачи за поддържането й в добро състояние са: подхранване и хидратиране, като то е в две посоки: намаляване на загубата на трансепидермална влага ,тоест да не допускаме от кожата да се изпарява много влага и допълнително хидратиране. Затова е задължително кремовете да съдържат много масла и овлажняващи компоненти.Уреата и хиалуроновата киселина, като част от организма ни, задължително трябва да присъстват в кремовете за суха кожа, защото с годините тяхното количество намалява в организма ни и трябва да се вкарват с козметиката.

Avocado with leaves and jar of green oil. black background

Избягвайте!

Притежателите на суха кожа трябва максимално да избягват сапуните, почистващите пяни и други изсушаващи продукти. Препоръчително е да миете лицето си с хладка вода. Горещата вода отмива мазнините по-бързо, като изсушава кожата допълнително. След измиване не оставяйте водата да изсъхне върхукожата, а я подсушете с мекакърпа. Ексфолиантите премахват мъртвите клетки на кожата, което позволява по-дълбоко хидратиране на кожата. Но абразивните частици могат силно да раздразнят сухата кожа, така че използвайте ексфолиращи препарати не повече от един път седмично.

image/svg+xml

Абонирай се за нашия бюлетин