Мазна кожа

Кожата Ви блести, има уголемени и доста видими пори и е склонна към появата на пъпки и комедони.

beauty portrait

Мазната кожа е следствие от свръхпроизводство на себум. Проявява се най-вече върху лицето и гърба. Характеризира се с лъскавина, разширени пори и удебелявания. Мазната кожа може да бъде свързана с редица фактори като генетично предразположение, тютюнопушене, хормонален дисбаланс, стрес, замърсяване и климатични промени.

Омазняването е най-характерно за T-зоната (чело, нос, брадичка). Често мазната кожа е съпътствана и с омазняване на скалпа. В случай, че е съпътствана с акне, задължително трябва да се консултирате и с дерматолог. Обвързването и с прекомерно окосмяване може да е знак за хормонални проблеми, които не трябва да подминавате.

Как да си помогнем?

Spa settingТрябва да хидратирате кожата си, била тя и мазна. За целта избирайте хидратираща грижа с ултра лека текстура, която няма да утежни излишно кожата. Добре е да изберете крем, съдържащ натурални екстракти от розово масло, чаено дърво и мащерка, които да регулират прекомерното отделяне на себум, но заедно с това хидратират и овлажняват. Алоето също има изключително благотворно действие за мазната и склонна към акне кожа. Идеалният вариант е да включите в крема си активна съставка, която да спомогне регулирането на себума на кожата Ви. Например такава съставка е Ac.net. Тя намалява хиперсебореата, хиперкератозата, възпалението и наличието на бактерии. Намиращата се в нея Oleanolicacid инхибира 5-αreductase и така се бори с хиперсебореата. Също така има и NDGA, която е клетъчен регулатор на растежа, като така се инхибира хиперкератозата и възпалението. Наличието на осмотичен гел намалява бактериалното прорасване.

Избягвайте!

Важно е да знаете, че мазната кожа е доста чувствителна и силно се влияе от външни фактори като хранителни вещества, атмосферни условия и стрес. Избягвайте продукти с високо съдържание на мазнини и захар, които засилват мастната секреция. Почиствайте лицето си сутрин и вечер, за да отстраните излишния себум и замърсявания. Топлата вода действа благоприятно върху мазната кожа, като премахва по-голяма част от ненужното омазняване. Позволени са ексфолиращи продукти три или четири пъти седмично,но бъдете изключително внимателни с проблемните зони по лицето. Прекалено грубите ексфолианти могат да предизвикат допълнително раздразнение. През зимните месеци се препоръчват и пилинг процедури, които ще намалят порите и прекомерното омазняване.

image/svg+xml

Абонирай се за нашия бюлетин