Полезни съвети и насоки

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло. Ето защо,да се грижим за нея е от изключителна важност. Състоянието на кожата зависи от редица фактори като хранителен режим,начин на живот, климатични условия. Всяка кожа притежава характерни особености,които в зависимост от съдържанието на влага, производството на себум и начина, по който реагира на околната среда,я разделят на четири типа – чувствителна,суха,мазна,комбинирана и нормална.

pic1

Чувствителна кожа

Често имате пъпки, кожни подутини или лющене. Кожата ви е много суха, с тенденция към зачервяване.

Чувствителната кожа реагира бурно на външни влияния, замърсяване, горещина, студ, вятър и др. Чувствителността може да се отнася както при суха, така и при мазна и смесена кожа. Чувствителната кожа има тенденция да се зачервява, особено по бузите, може да предизвика чувство на сърбеж или парене. Приемът на медикаменти, стресът, но и неправилният избор на козметика могат да предизвикат изостряне на симптоматиката.

Чувствителната кожа е много реактивна и за нея трябва да бъдат полагани специални грижи.

Как да си помогнем?

pic2

Суха кожа

Кожата ви се лющи, има сухи петна, на места е удебелена или пък зачервена. Порите са почти невидими.

Сухата кожа има недостиг на липиди или с други думи- липсва й себум, което затруднява овлажняването й. Затова и този тип кожа има нужда да бъде подхранена, преди да бъде хидратирана. Сухата кожа е груба на допир, бели се, опъва се и създава неприятно усещане. Важно е да разграничим генетично сухата кожа от физиологично сухата кожа, чието състояние може да се причини от климат или от хранителни навици. Има и патологични случаи на суха кожа като атопичендерматит, псориазис и екзема, които изискват лекарска намеса.

Как да си помогнем?

pic3

Мазна кожа

Кожата Ви блести, има уголемени и доста видими пори и е склонна към появата на пъпки и комедони.

Мазната кожа е следствие от свръхпроизводство на себум. Проявява се най-вече върху лицето и гърба. Характеризира се с лъскавина, разширени пори и удебелявания. Мазната кожа може да бъде свързана с редица фактори като генетично предразположение, тютюнопушене, хормонален дисбаланс, стрес, замърсяване и климатични промени.

Омазняването е най-характерно за T-зоната (чело, нос, брадичка). Често мазната кожа е съпътствана и с омазняване на скалпа.

Как да си помогнем?

pic4

Смесена кожа

Кожата Ви има склонност към омазняване в T зоната на чело, нос и брадичка.

Смесената кожа комбинира два вида кожа и се характеризира с прекомерно омазняване в T зоната и суха до нормална кожа по бузите. Този тип кожа е труден за третиране, тъй като съчетава нуждата от грижа за два различни типа. Именно това налага избора на адаптиран продукт и специално внимание към нея.

Важно е да се обърне внимание, че с хода на времето тази кожа често претърпява промени и от смесена се превръща в суха.

Как да си помогнем?

pic5

Нормална кожа

Рядко имате пъпки и комедони, нямате уголемени пори, нямате червени петна и кожата В има здравословен и еластичен вид.

Нормалната кожа е считана за идеалния тип кожа. Това е и стандартът, който всеки от нас се опитва да постигне чрез употребата на козметични продукти. Нито много мазна, нито твърде суха, нормалната кожа не създава дискомфорт и не реагира на външния влияния.

Как да си помогнем?